Wob-dossier 010: Wob-leges

wobmaster 21/01/2016 0Wob-dossiers

Wob-dossier 010
Verzoek tot inzage: jaarlijkse hoeveelheid Wob-verzoeken en totaal kopieer-leges bij Wob-verzoeken.
Verwerkingsduur: 19 dagen (betwist snelheidsrecord vanwege afwijzen Wob-verzoek)
Informatiewaarde: Gemeente bewaart geen gegevens over kosten verhaald op Wob-verzoeker.
Toelichting: Wob-dossier 010 begint waar dossier 008 eindigde.

 

Wob-dossier 008 eindigde met een opmerkelijke paragraaf:

Wob leges

Uit contact met mede-Wobbers blijkt echter dat de gemeente Haarlem niet consequent is met het heffen van kopieerleges voor Wob-verzoeken. De aankondiging van de gemeente lijkt dus willekeur en rechtsongelijkheid in de hand te werken. Om Wob-kostenbeleid te toesten wordt er een Wob-verzoek ingediend:

Verzoek leges 2

In plaats van documenten te tonen, kwam de gemeente met een onverwacht antwoord:

Toepasselijkheid Wob leges

De gemeente is alleen verplicht documenten te verstrekken voor zover die bestaan en bij haar aanwezig zijn. Uit de afwijzing van het Wob-verzoek blijkt dat de gemeente geen documenten heeft waaruit blijkt hoeveel kopieerkosten in rekening zijn gebracht bij Wob-verzoekers. Het is daarom aanemelijk dat de gemeente nooit kopieerleges berekent voor Wob-verzoeken. Was dat wel het geval dan had de gemeente haar nota’s voor kopieerkosten moeten tonen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *