Nu kan iedereen gratis wobben in Haarlem

wobmaster 22/10/2016 0Nieuws

Het is verboden om geld te vragen voor een Wob-verzoek. Wob-verzoeken zijn gratis. Punt!

Dat Wob-verzoeken gratis zijn, is logisch. Het salaris van de ambtenaar die het Wob-verzoek uitvoert, is via belastingen namelijk al betaald door burgers. Als een Wob-verzoek extra geld zou kosten, zou je dus voor iets moeten betalen, waarvoor je via de belastingen al eerder hebt betaald.

Overheidsinstellingen mogen wél kopieerkosten berekenen voor de documenten die ze verstrekken. Maar dat mogen ze alleen doen als het in een regeling is vastgelegd.

kijk-maar-scannen-kost-geld

Toch zijn er maar weinig overheden die geld vragen voor Wob-kopieerkosten. Haarlem blijkt daarin een uitzondering. Sterker nog: Haarlem valt op omdat het nogal creatief omgaat met het berekenen van ‘kopieerkosten’. Zo hanteerde een ambtenaar ooit een zelfverzonnen tarief voor het inscannen van Wob-stukken, terwijl daarover in de leges-verordening niets was opgenomen.

rabat

Enige tijd geleden bracht de gemeente Haarlem ook €40,70 in rekening voor een stapel papier.

screenshot

Die €40,70 was een discutabel bedrag omdat er ongevraagde en dubbele Wob-stukken tussen zaten.  Het grootste bezwaar was echter niet het bedrag, maar het feit dat er überhaupt kopieerkosten in rekening werden gebracht. Uit onderlinge contacten met andere Wob-indienders bleek namelijk dat zij nog nooit een rekening hadden ontvangen. Het in rekening brengen van Wob-kopieerkosten gebeurde dus volstrekt willekeurig. En ‘willekeur’ hoort niet thuis in een rechtsstaat.

Het ingediende bezwaar tegen de opgelegd kopieerkosten bleek terecht en de gemeente Haarlem heeft het betaalde bedrag inmiddels teruggestort.

screenshot-8

Door de bezwaarprocedure is duidelijk geworden dat er geen kopieerkosten geheven zullen worden zolang de kopieerkosten niet voor iedereen gelden.

Overigens zou je je sowieso kunnen afvragen of het berekenen van Wob-kopieerkosten past bij een overheid die zegt dat transparantie belangrijk is voor een goede democratie. Of zoals de afdeling Juridische Zaken het zelf verwoordt:

screenshot


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *